Elektronikus számla hitelességének ellenőrzése

A 2016 01. 01. után kiállított számlák esetében az ingyenesen elérhető Adobe Acrobat Reader-el ellenőrizhető az elektronikus aláírás és az időbélyeg hitelessége.

Az oldalon lehetősége van letölteni és telepíteni az AppSol Zrt. által fejlesztett ingyenesen használható xVerify alkalmazást, amellyel az e-szamla.hu oldalon készített elektronikus számlák hitelességét Ön is ellenőrizni tudja.

xVerify program feladata a dokumentumok hitelességének ellenőrzése. A fájlokban történő bármilyen módosítás - legyen az vírus általi, vagy közvetlen beavatkozás eredménye - az alkalmazás futása közben észlelhető.

Az xVerify program használható:

  • a dokumentum változatlanságának ellenőrzésére;
  • az elektronikus aláírás ellenőrzésére;
  • a dokumentumhoz tartozó időbélyeg ellenőrzésére;
  • az aláíró tanúsítványának és annak érvényességének, illetve a tanúsítványt kiadó szervezet ellenőrzésére;
  • az Elektronikus Aláírási Szabályzatnak (EASz) való megfelelőség ellenőrzésére.

Az xVerify program telepítése

Az xVerify egy Java alapú alkalmazás, így platformfüggetlen megoldást nyújt a dokumentumok ellenőrzésére, azaz használható Windows, Mac OS X, Linux, stb. operációs rendszereken is, ahol legalább a Java 1.6-os verziója már telepítve van. (Amennyiben a Java még nincs telepítve az Ön gépén, vagy 1.6-os verziónál korábbi, az alábbi oldalról letöltheti a legfrissebb verziót: http://java.com/en/download/manual.jsp)

Ha rendelkezik a Java megfelelő verziójával, akkor az alábbi linkre kattintva letöltheti az xVerify legfrissebb verzióját.

Letöltés: http://www.appsol.hu/verify/xverify.jnlp

A jar fájl közvetlen elérése, ha webstarton keresztül nem működne:

http://www.appsol.hu/verify/xVerify.jarA letöltés és telepítés Java Web Starton keresztül történik.
Az alkalmazás az operációs rendszeren alapértelmezettként beállított nyelven fog futni. Jelenleg magyar és angol nyelven érhető el.

Új programverzió kiadása esetén az alkalmazás elindításakor automatikusan megkezdődik a legfrissebb verzió letöltése, majd folytatódik a program futása.

A programkód digitális aláírással van védve, amelyet a letöltés után a Java Web Start az alábbi biztonsági ablak megjelenítésével tudat Önnel.


Ajánlott az „Always trust content from this publisher” elemet kipipálni, hogy a későbbi letöltések/frissítések alkalmával automatikusan továbblépjen.

Amennyiben szeretné megtekinteni az aláírásra használt tanúsítványt, azt a „More Information...” -> „Certificate Details...” alatt teheti meg.


Használat


A hitelesített (.X132) állományok elindításakor (dupla kattintás az Intézőben) a hitelességellenőrzés indul el. A beágyazott állomány megtekintéséhez a Tartalom fülön nyitható meg a beágyazott (aláírt) dokumentum. Természetesen az xVerify program az Asztalról vagy a Start Menüből való direkt indításakor rákérdez a vizsgálni kivánt X132 dokumentumra. Újabb dokumentum pedig a „Megnyitás” gombbal tölthető be.

Sikeres hitelességellenőrzés:Sikertelen ellenőrzés:
Az xVerify program eltávolítása

A Java Control Panel (Vezérlőpult->Programok->Java) elindítása után a „View...” gomb megnyomásával jelenik meg a Java Cache Viewer, ahol a telepített Java alkalmazások láthatók.Az xVerify programot kiválasztva és a törlés ikonra (X) kattintva eltávolítható az alkalmazás a rendszerből.
SDXM kiterjesztésű állományok

A régi SDXM kiterjesztésű állományokat az SDX Verify Free M1 programmal ellenőrizheti.
A program telepítéséről itt olvashat bővebben.